Uusi teksti

Käärmeenkantaja

29.11. - 17.12.

elementti: vesi

planeetta:
Saturnus

 

 

Uusi teksti

 

Asklepios

Uusip teksti

Hippokrateen toteamus, jossa hän pohdiskelee mielen ja ruumiin välistä yhteyttä:Lääkärille on tärkeämpää tietää millaisella persoonalla sairaus on kuin
mikä sairaus hänellä on.

 

Käärmeenkantaja on koostaan huolimatta vaikeasti hahmotettava tähdistö.
Taivaankannella se on Herkuleksen ja Skorpionin välissä
näkyen parhaiten alkusyksyllä tai loppukeväällä.
Jaksolla, jolloin Aurinko tähdistössä, tähdistö "ilta-aikaan" osittain näkösällä,
mutta erittäin matalalla lähellä taivaanrantaa.Päivällä tähdistö taas kokonaan näkyvissä,
vaan kuka sitä talven hämärässä valossa pystyy näkemään.

Tähdistössä viisi tähteä, joista kirkkain on Rasalhague.
Suomeksi Käärmeenkerääjän pää.
Mytologia:

Asklepios oli kreikkalaisessa mytologiassa lääkintätaidon ja parantamisen jumala, vaikka syntyikin alunperin kuolevaiseksi prinsessa Koronikselle ja jumala Apollonille. Koroniksen äitiydestä on muutamia versioita: erään mukaan hän oli uskoton, siitä Apollon sai tiedon vakoilijaksi lähetetyltä korpilta tai hän itse näki ennustajan lahjoillaan tapahtuman.
 

Raskaana olevan äidin surmasi joko Apollon tai hänen sisko, Artemis.


Kun Koroniksen ruumis poltettiin hautaroviolla, viimehetkessä vauva päätettiin pelastaa liekeiltä. Sen jälkeen isä, jumala Apollon, antoi hänet viisaalle ja lempeälle kentauri Kheironille, joka opetti pojalle parantamista ja metsästämistä.

** Ovid, Metamorphoses 2. 620 ff

Eräänä päivänä Ocyroe, kentaurin tytär saapui. Hän ei ollut ainoastaan opppinut isänsä taitoja, vaan osasi myös kertoa kohtalon synkkiä salaisuuksia. Mystisessä profetoinnin tilassa, jolloin tyttö tunsi sydämeensä kätkemän jumalaisen intohimon hehkun, hän silmillään katsoi tarkasti lasta: ”Kasva vahvaksi, rakas poika”, hän sanoi, ”Maailman parantaja. Usein ihmiset tulevat olemaan sinulle velkaa terveytensä ja elämänsä, ja sinulla tulee olemaan oikeus voittaa takaisin kuolleet sielut, vaan jos uskallat uhmata jumalia, Zeuksen salama pysäyttää sinut lahjasi toisen kerran tuhoten. Sinä, nyt jumalallinen, tulet kuolleeksi ruumiiksi, ja ruumiista jumalaiseksi jälleen ja kahdesti tulet kohtalosi toistamaan."

Tämän jälkeen hän ennusti isänsä kohtalon. Se oli tytön viimeinen ennustus.


Sivun lopussa kentaurin ja kentaurin tyttären tarina.

 

Toisen tradition mukaan Koronis synnytti vauvan, jätti hänet sitten Tittheion vuorelle. Siellä vauvaa ruokki vuohi ja vartioi koira, lopulta hänet löysi paimen, joka näki lapsen salamankaltaisen valon ympäröimänä.

Kentaurin luona hän sai oppinsa ihmissuvun kaikkien tautien ja sairauksien parantamisesta:

*** Pindar, Pythian Ode 3.

Jokaiselle luokseen saapuvalle, joilla eräillä rutto märkivillä haavoilla, eräät harmaan pronssiaseen iskuista haavoittuneita tai lingon kivestä musertuneita, joillakin raajat kesän polttavan kuumuuden tai talven kylmyyden tuhoamat, jokaiselle ja erilaiselle sairaudelle hän teki lääkkeen ja antoi helpotuksen tuskasta. Jotkut hän paransi loitsujen lempeällä laulannalla uneen tuudittaen, toiset lievittävillä lääkeannoksilla, tai hän kietoi raajojen ympärille lääkeaineissa liotettuja kääreitä tai kääri raajat hoitavilla voiteilla, ja toiset hän teki eheäksi kirurgin veitsellä.

 

Asklepioksen varttuessa aikuiseksi, tieto levisi kaikkialle, että hän ei pelkästään parantanut kaikkia sairaita, vaan herätti kuolleetkin eläviksi. Kyvyn saamisesta on myös kaksi tarinaa, jonka toisen symboliikka on siirtynyt tähän päivään. Siinä Asklepios on kutsuttu parantamaan Glaucus, tapauksena toivoton: …

Yht'äkkiä ajatuksiinsa vaipunut, sauvaa kädessään pitävä Asklepios havahtuu. Tulee Käärme! Se kietoutuu sauvan ympärille. Hän iskee sitä sauvalla yhä uudestaan ja uudestaan, kun se yrittää paeta. Hän tappaa sen. Tulee toinen käärme, joka kantaa suussaan yrttiä. Sen käärme laskee kuolleen pään päälle. Kun se on tehty, molemmat pakenevat paikalta. Tästä lähtien Asklepios käytti samaa yrttiä samalla vaikutuksella ihmisiin. Lopulta närkästynyt manalan valtias Haades teki Zeukselle valituksen, jossa hän syytti parantajan vahingoittavan vainajien valtakuntaa: - kuolleiden määrä vähenee tasaisesti tuon Asklepioksen parantaessa ihmisiä. Joten Zeus surmasi hänet ukonnuolella. Jotkut taas sanovat hänen hyväksyneen kullan eräästä tai eräistä kuolleista herättämisistä, siitä Zeus vihastui ja sinkosi salaman.


Apollon puolestaan suuttui poikansa surmasta. Siksi enimmät kostotoimet välttääkseen Zeus herätti Asklepioksen elävien maailmaan, mutta hänen paikka ei enää ollut maankamaralla, vaan taivaalla Käärmeenkantajana.Kreikassa häntä palvottiin joka puolella. Askelepiokselle omistettuja temppeleitä rakennettiin terveellisille paikoille. Usein ne sijaitsivat kukkuloilla kaupungin ulkopuolella tai lähellä lähteitä, joissa uskottiin olevan parantavia voimia. Temppelin portin yläpuolella luki: ”Ainoastaan puhtaat astuvat tähän temppeliin. Puhdas on hän, jolla on vain puhtaita ajatuksia.” Sen vuoksi temppeliin saavuttaessa tapahtui rituaalinen puhdistautuminen. Tavallisesti hoitoa etsivät yöpyivät yön tai kaksi, silloin nähdyt *unet kerrottiin papille, joka ne tulkittuaan sai tiedon oikeasta hoitomuodosta sekä lääkinnästä. Asklepiosta kunnioittaen tietyn tyyppistä ei-myrkyllistä käärmettä käytettiin rituaaleissa, nuo käärmeet myös luikertelivat vapaasti yöpyjien makuutiloissa. Kaiken kaikkiaan lääkintätaidon jumalaa palvottiin yli 300 temppelissä, jotka toimivat samalla terveydenhuollon keskeisinä paikkoina.


Kreikkalainen Hippokrates (460 – 377 eKr.), länsimaisen lääkätieteen isä, kuului Kosin temppelissä työskennelleeseen lääkärien koulukuntaan. Lääketieteen isä hän oli siksi, koska hän ensimmäisenä selitti, että sairaudet eivät ole jumalten tai henkien aiheuttamia, vaan niihin löytyy luonnollinen syy. Lisäksi hän tahtoi erottaa lääkärintaidon pappeudesta. Hänestä on lähtöisin Hippokrateen vala, jonka alkusanoissa mainitaan antiikin Kreikan jumalten nimet:


Minä vannon Apollonin, lääkärin, kautta ja Asklepioksen, Hygieian ja Panakeian ja kaikkien jumalien ja jumalattarien kautta, kutsumalla heidät todistajiksi, että tulen kykyni ja harkintani mukaan täyttämään tämän valan ja kirjallisen sitoumuksen. … ... 


Kokonaisen valan ajatus on ollut pohja nykyisin Suomessa käytössä olevalle lääkärinvalalle.
Asklepioksen symboli, käärmesauva, on puolestaan lääketieteen, lääkärien ja apteekkarien tunnus.

*temppeliuni

**Ovid eli Publius Ovidius Naso (20.3.43 eKr. - 17 tai 18 jKr.) oli roomalainen runoilija sekä kirjailija. Kunnianhimoisin ja suosituin hänen teoksista on Metamorphoses, suomennettuna Muodonmuutokset. Sen Ovid kirjoitti ennen vuotta 8 jKr., samoihin aikoihin keisari Augustus karkoitti runoilijan maanpakoon. Syy karkoitukseen on epäselvä.

*** Pindar eli Pindaros (n. 518 - n. 438 eKr.) oli kreikkalainen runoilija, joka oodeissaan ylisti urheilulajeja tahtoen näin ylevöittää omaa aikaansa ja urheilijoitten suuria hetkiä. Oodissa Pythian 3 hän kuvasi hevosurheilua. Siinä myyttinen päähahmo oli Asklepios.

 
Kentauri Kheironin ja Ocyroen tarina.

Kheiron (lat. Chiron) "taitava käsistään"

Ocyroe "nopeasti virtaava"

 

Vuorilla kulkiessaan kentauri Kheiron oppi tuntemaan lääkeyrttejä, sen lisäksi Apollon ja Artemis opettivat hänelle parantamista, ja lopulta hän omasi parannuskeinot magiikasta kirurgiaan. Oppinsa viisaas Kheiron tahtoi antaa muille, siten hänestä tuli opettaja monelle kreikkalaiselle sankarille.
 
Kheiron oli myös taitava soittaja.
Tässä hän ohjaa nuorta Akhilleusta lyyran soitossa.

 

Luonteeltaan kentaurit olivat intohimoisia, mässäileviä juomareita, mutta Kheiron oli poikkeus. Hän oli viisas, lempeä ja ymmärtäväinen kentauri, jolle jumala Apollon toi lapsensa hoidettavaksi sekä oppia saamaan. Tämä lapsi oli nimeltään Asklepios, tuleva lääkintätaidon jumala, ja hänelle kentauri opetti kaiken mahdollisen parantamisesta.

 

Eräänä päivänä tapahtui näin:

 

Yllättäen kentaurin tytär Ocyroe ilmestyi punaiset pitkät hiukset hartioita peittäen. Nähtyään pienokaisen tyttö ennusti hänen tulevaisuuden parantajana sekä kuoleman. Ocyroe jatkoi: (Ovid: The Metamorphoses Bk II:633-675) ”Myös sinä, rakas isä, nyt kuolematon, syntymäoikeudellasi luotu elämään lävitse kaikkien elämien, tulet kaipaamaan kuolemaa tuntiessasi Hydran, käärmeen, hirvittävän myrkyn imeytyvän kiduttaen läpi haavoitettujen raajojesi. Mutta viimein jumalat antavat sinulle voiman kuolla, ja kolme jumalatarta on katkaiseva yhteyden."

Vielä oli ennustuksia kerrottavana, vaan hän huokasi syvästi, tuskainen silmistään valuvista kyyneleistä, ja huusi: "Kohtalottaret, estäkää minua ja kieltäkää minulta enempi puhe. Kurkkuni on supistunut. Nämä kyvyt eivät ole sen arvoisia, jos saan osakseni jumalten vihan. Parempi olla tietämättä tulevaisuutta! Nyt näen kuinka ihmishahmoni otetaan pois, nyt ruoho kelpaa ruuakseni, nyt mielijohteeni on kiitää ylitse avarien peltojen. Muutun tammaksi, saan sukuni muodon ja hahmon. Vaan miksi olen täydellisesti sellainen? Vaikka isäni edelleen on puoliksi ihminen.”

Jo hänen puhuessa, viimeinen osa hänen valituksesta oli vaikea ymmärtää ja hänen sanat olivat vaivalloiset. Pian ne eivät kuulostaneet enää sanoilta eivätkä hevosen hirnahduksilta, vaan hevosen matkinnalta. Hetken kuluttua hän päästi kirkkaita hirnahtelevia ääniä ja hänen kätensä liikkuivat nurmessa. Sitten hänen sormet menivät yhteen, ja yksi ohut, kova sarveiskavio yhdisti hänen viisi kynttä. Hänen pää, niska sekä kaula pidentyivät, hänen pitkän viitan suuremmasta osasta tuli häntä, ja niskan ylitse heilautetut vapaat hiukset riippuivat oikealla olkapäällä hevosenharjana. Nyt hän oli muuttunut sekä ääneltä että piirteiltä, ja tästä ihmeellisestä tapahtumasta hän ansaitsi uuden nimen.

Tapahtui kuten Ocyroe ennusti: vaikka Kheiron titaanijumala Kronoksen poikana oli syntynyt kuolemattomaksi, oli Herakleen ampuma myrkkynuoli hänellekin liian tuskaisa. Suurissa kivuissaan, joita hän ei edes parantajana kyennyt itseltään poistamaan, hän rukoili saavansa kuolla. Pääjumala Zeus suostui. Viisaasta kentaurista tuli Jousimiehen tähdistö.

 

 

 Jousimies (Sagittarius) on etelän tähdistö, jonka pohjoisosa näyttäytyy Suomessa elo - syyskuun aikana. Jousimiehessä on paljon tähtijoukkoja ja sumuja, koska linnunradan keskus sijaitsee tähdistössä.Tähdistä kirkkain on Kaus Australis. Suuruudella voi kehuskella Pistoolitähti, oikea hyperjättiläinen. Se on linnunradan toiseksi kirkkain tähti omaten Aurinkoamme 100 kertaa suuremman massan.

 

 

Muuta tietoa Jousimiehen tähdistöstä

 

wow-signaali.
Ympäröity alue tarkoittaa signaalin vahvuutta

 


Oivallus: 23 kertaa 73 = 1679

23 saraketta ja 73 riviä muodostavat kuvan.

 

Kun printteri tulosti salaperäisen radiosignaalin, kirjoitti radioaseman vapaaehtoistyöntekijä sen laitaan Wow!. Niin mykistävä oli tilanne.

Tämä tapahtui Ohiossa, 15.8.1977.

 

Signaali oli erittäin vahva, kestäen 72 sekunttia.

Omituista tilanteessa oli, että vain toinen radioaseman kahdesta ilmaisimesta vastaanotti Jousimiehen tähdistön suunnalta kantautuneen viestin; kolme minuuttia myöhemmin toisen ilmaisimen suuntautuessa kohtaan, josta signaali oli saapunut, oli avaruus tyhjä.

Noin kuukauden ajan tuota avaruuden kohtaa haravoitiin ja tutkittiin, mutta universumi pysyi visusti mykkänä. Kun mahdollista lähdettä etsittiin, todettiin planeettojen ja asteroidien olevan viattomia tapahtuneeseen, koska yhtäkään sellaista taivaankappaletta ei sillä hetkellä ollut läheisyydessä; myöskään lentoalukset eivät olleet sanoman takana.

Koska tutkimukset eivät kyenneet todistamaan viestiä ihmisen toiminnoista johtuvaksi, jäi mahdollisuudeksi "maan ulkopuolinen äly" lähettäjänä.

Tiedemiehenä viestin vastaanottaja Jerry Ehman pitää tutkittavaa aineistoa liian vajavaisena mihinkään varmaan johtopäätökseen. Lisäksi hän skeptisesti ihmettelee, miksi viesti toistui vain yhden ainoan kerran, sillä vuosienkaan kuluessa tuota taivaan aluetta silloin tällöin tutkittaessa mitään ei ole löydetty.

 

Toisaalta Maan asukkaat ovat toimineet tismalleen samoin;

myös täältä on vuonna 1974 lähetty kokeilumielessä alle kolmen minuutin viesti avaruuteen. Viesti koostui 1679 pulssista, joka purettuna muodostaa kuvan elämämme perustiedoista. Kohde oli Herkuleksen kirkas, pallomainen tähtijoukko M13, etäisyys meistä noin 25 000 valovuotta. Huolimatta siitä, että viesti oli lähinnä teknologinen demotestaus, oli signaalissa tietoa mm DNA:sta, aurinkokunnastamme, sekä kuva ihmisen hahmosta (mainittu lisäksi pituus ja maailman väkiluku).

Eräs syy, että kohteeksi valittiin M13 oli tähtien lukuisuus; pääteltiin yli sadantuhannen tähden joukossa olevan edes jonkinlainen älyllisen elämän mahdollisuus.

... Jos signaali valovuosien päästä saapuu älyllisiin olosuhteisiin, on myös siellä syytä ihmetykseen: miksi lähettää viesti vain kerran; olisiko mahdollista, että sellainen paikka kuin Maa ja sellainen elollinen olento kuin ihminen yhä edelleen olemassa?

Tänäkin päivänä meille saapunut signaali on puolestaan mysteerio.

Mistä kaukaa se on matkannut, kuka/mikä on lähettäjä, kenelle se oikeastaan oli tarkoitettu.

Mitä nuo numerot tahtovat todella kertoa??
 


 Kuuluisa wow-signaali sai ehkä selityksen

13.01.2016

Vieraita sivilisaatioita etsinyt Jerry Ehman havaitsi vuonna 1977 avaruudesta tulevan voimakkaan signaalin.

Big Ear -radioteleskooppi vastaanotti signaalia 72 sekunnin ajan. Sen jälkeen mitään vastaavaa ei ole kuultu uudelleen.

Laajoista tutkimuksista huolimatta signaalin lähdettä ei ole onnistuttu selvittämään. Sen epätavallisesta luonteesta johtuen signaalin on jopa epäilty olevan toisen sivilisaation lähettämä merkki.

Nyt Antonio Paris Floridan St Petersburg Collegesta uskoo löytäneensä signaalille selityksen. Hänen mukaansa kyseessä saattoi olla komeetta.

Wow-signaaliksi kutsuttu tapahtuma havaittiin niin sanotulla vedyn aallonpituusalueella. Komeetat vapauttavat paljon vetyä kiertäessään Aurinkoa. Myös signaalin lyhyt kesto ja se, ettei samalla suunnassa enää seuraavana päivänä nähty mitään, sopii komeettaselitykseen.

Etenkin kaksi komeettaa, 266P/Christensen ja P/2008 Y2 (Gibbs), saattoivat olla oikeassa suunnassa wow-signaalin havaintohetkellä. Molemmat komeetat on löydetty vasta tällä vuosituhannella, joten vuonna 1977 niitä ei osattu epäillä syyllisiksi.

Komeetan osuminen teleskoopin näkökenttään vahingossa on äärimmäisen epätodennäköistä. Kritiikkiä esittäneiden tutkijoiden mukaan komeetat eivät myöskään välttämättä pysty tuottamaan riittävästi vetyä synnyttääkseen wow-signaalin.