Uus

 

 

i teksti

Druidit jaetaan kolmeen ryhmään: bardit, näkijät ja druidit


 

BARDI: opiskeluaika noin 7 vuotta.


Bardi keskittyi menneisyyteen ja heimojen muistoihin. Hän oli suullisen perinteen jatkaja, runonlausuja ja muusikko.

 

NÄKIJÄ (ovate):
opiskeluajasta ei tietoa.

Hän oli enteiden lukija, tulevaisuuteen katsoja, jumalten sekä esi-isien kanssa kommunikoiva mystikko. Hän paransi; tutki luonnon kiertokulkua, siirtymäriittejä, ajan olemusta; näkijä myös opetti sekä antoi neuvoja.

 

DRUIDI: opiskeluaika noin 20 vuotta.


Neuvottelija sekä neuvonantaja hallitsijoille. Joskus myös itsekin hallitsija.

Druidilla tietous sodasta ja rauhasta. Suuri maagikko, filosofi ja rituaalien johtaja.

 

 

 

 

Druidien asuinalueet:

Britteinsaaret

Gallia: vastasi nykyistä Ranskaa, Belgiaa, Luxemburgia, osia Alankomaista ja Reinin länsipuolista Saksaa, suuri osa Sveitsistä ja Pohjois-Italiaa.

 

Druidien tukikohta oli Anglesey (Mona),
saari Walesin luoteisrannikolla.

 

 

 

 

Druidien ajankohta alkoi ehkä noin 1000 v eKr.
 

Uus


i teksti

Kirjassaan Puiden salattu elämä

e
ntinen metsänhoitaja Peter Wohlleben kertoo omatoimisista tutkimuksistaan puiden tavoista, ne muun muassa pitävät huolta toinen toisistaan sairaita naapuripuita hoitaen.

Vielä metsänhoitajana toimiessaan hän vieraili Sveitsin ja Saksan vanhoissa metsissä. Siellä puut kasvoivat isoiksi, vanhoiksi.
Syy tähän oli, että metsiä hoidettiin rakkaudella, pehmoisilla menetelmillä.

Koska työnantaja ei suostunut luopumaan tehokkuudesta, metsänhoitaja erosi ja kirjoitti kirjan tutkimuksistaan.

 
Kelttejä, druideja ja puumerkkejä:


Jostain pohjoisesta kansainvaelluksen aikana
saapui Eurooppaan kelttien kansa
.

 
 

 

He olivat taistelijoita, hurjaluonteisia, kuuluisia rohkeudestaan
ja reippaita juhlijoita taistelun päätteeksi.
Tämä kansa asui pienissä kylissä saaden elantonsa maasta ja karjasta.

Uskonto oli näille ihmisille erittäin tärkeä.
Siinä päävalta oli papeilla ja papittarilla, joita kutsuttiin druideiksi.
He olivat päälliköiden neuvonantajia,
*ennustajia ja sovittelijoita heimojen erimielisyyksissä.


 


 
Sekä tämän lisäksi:
runoilijoita, parantajia, tähtitieteilijöitä, filosofeja ja maageja.


Raakoja tapoja ja verenvuodatusta he vastustivat ja yrittivät hävittää ne uskonnosta.


 
Druidit uskoivat kuoleman jälkeiseen
jälleensyntymiseen (reinkarnaatio)
sekä sielunvaellukseen.

*Sana druidi johdettu kelttiläisestä sanasta dru 'perusteellisesti, läpi' ja sanasta uid 'näkijä'.

Kelttien uskonto oli hyvin luonnonläheinen: temppeleitä ei ollut, vaan kokoontumiset tapahtuivat metsäaukiolla tai suurten puiden alla. Ne olivat heidän pyhättö, valtava voimapaikka. Pyhiä puita he kunnioittivat, joista ensimmäinen oli alkupuu. Sen juuret työntyivät syvälle maan uumeniin, sen latva kurkottui taivaaseen, se suojeli, antoi sadon ja oli elämän ja uudestisyntymän lähde. Puista pyhin oli tammi ”dru-vid”, "hän joka tuntee tammen".


 


 Puukalenteri

Kalenterin mukaan he jakoivat vuoden kolmeentoista kuukauteen Kuun kiertoa seuraten, siitä edelleen yhtä moneen puumerkkiin. He uskoivat, että ihmisen persoonallisuus on puiden juurissa, lehdissä, oksissa ja metsässä; he oppivat, että jokaisella puulajilla on oma luonteensa, joka puolestaan vastasi ihmisluonnetta sekä elämänkiertoa. Tietty puu oli ihmisen kaksoisolento ja tämä puu suojeli ihmistä sekä antoi hänelle elinvoimaa.

Colignyn kalenteri

Vuosi jaetaan kahteentoista kuukauteen. Kalenteri pyrki yhdistämään aurinkovuoden ja kuun eri vaiheet. Kalenterissa on 62 kuukautta viiden vuoden jaksona.

Huolimatta kelttien jo sen aikaisesta kirjoitusjärjestelmästä, druidin ei ollut lupa kirjoittaa tietojaan muistiin. Kaikki tietous tuli välittää noviisille suullisesti. Se tapahtui runomitassa (gnoomirunous). Runot tuli opetella ulkoa. Siihen saattoi kulua peräti 20 vuotta. Siksi druidioppien salaisuuksien tutkiminen on vaikeaa, koska heidän kirjoittamaa materiaalia ei ole, ja tietous druideista perustuu ulkopuolisten heistä kirjoittamiin harvoihin teksteihin. Esim. roomalainen kirjailija, luonnontieteilijä Plinius Vanhempi (23 jKr – 24.8.79 jKr) mainitsee druidit teoksessaan The Natural History: Book XVI The natural history of the forest trees: chap. 95 Historical facts connected with the mistletoe. Plinius ylipäänsä mainitsee mistelin olevan Gallian druideille Kuun ja uudestisyntymisen symboli. Pliniukselta löytyy myös maininta druidien kasvientuntemuksesta Book XXIV: LXII.

On kasvi nimeltä selago. Se kerätään ilman raudan lähellä oloa oikealla kädellä, käsi työnnetään tunikan sisään vasemmasta käsiaukosta, aivan kuin kerääjä olisi varastamassa.

(Yleensä vasenta kättä käytetään tämänkaltaisessa magiikassa, mutta tässä tapauksessa oikea käsi teeskentelee olevan vasen. Näin kasvia petkutetaan. Se on yllätetty, eikä sen hyveellisyys ole livahtanut tiehensä.)

Hänen pitäisi olla valkoisiin puettuna, jalat paljaina ja puhtaiksi pestyinä. Ennen kasvin keräämistä hänen tulisi uhrata tarjoamalla leipää ja viiniä. Kasvia kannetaan uudessa liinassa. Gallian druidit ovat maininneet, että henkilön täytyy kantaa kasvia muassaan pitääkseen loitolla kaikenlaiset onnettomuudet ja tapaturmat. Sen lisäksi kasvin savu on hyväksi kaikissa silmäsairauksissa.

 

Kirjassa myös kuvaus kasvista, joka todennäköisesti on Verbena officinalis eli rohtoverbena, rohtorautayrtti.

Page -235-

LIX. No plant however is so renowned among the Hiera bou Romans as hiera botane (" sacred plant "). Some call it asistereon, and Latin ^vriters verbenaca. This is the plant which I mentioned as carried to the enemy by envoys." With this the table of Jupiter is swept,'' and homes are cleansed and purified....

 

Both kinds are used by the people of Gaul in fortune-telling and in uttering prophecies, but the Magi especially make the maddest statements about the plant : that people who have been rubbed with it obtain their wishes, banish fevers,'^ win friends and cure all diseases without exception. They add that it must be gathered about the rising of the Dog-star without the action being seen by moon or sun ; that beforehand atonement must be made to Earth by an offering of honey-comb and honey ; that a circle must be drawn with iron round the plant and then it should be pulled up with the left hand and raised aloft ; that leaves, stem and root must be dried separately in the shade. They also say that if a dining couch is sprinkled with water in which this plant has been soaked the entermaint becomes merrier. As a remedy for snake bites it is crushed in wine.

"Ei mikään kasvi ole niin kuuluisa roomalaisilla kuin pyhä kasvi. Jotkut kutsuvat sitä nimeltä asistereon, ja latinaksi kirjoittavat verbenaca. Tämä on se lähettilään viholliselle viemä kasvi, josta mainitsin. Tällä Jupiterin pöytä pyyhkitään, ja kodit siivotaan ja puhdistetaan...

Galliassa sitä käytetään kohtalon kerrontaan ja profetioimiseen, mutta tietty ennustajanoita teki hulluimmat lausumat kasvista: ihmisille, jotka ovat kasvilla voidellut, toiveet toteutuvat, he karkoittavat kuumeet, saavat ystäviä ja parantavat kaikki taudit ilman poikkeuksia. He lisäävät, että se pitää kerätä Koirantähden (Sirius) noustessa taivaalle ilman, että Kuu tai Aurinko näkee. Sitä ennen tulee kuitenkin tehdä sovitus Maalle hunajakennon antamalla ja sen hunajaa tarjoten, on piirrettävä raudalla ympyrä kasvin ympärille ja sitten kasvi tulisi vetää maasta vasemmalla kädellä ja nostaa ylös. Lehdet, runko ja juuri kuivataan varjossa toisistaan erillään. He kertovat myös kesteistä tulevan iloisemmat, jos ruokailusohvaa pirskotellaan vedellä, johon kasvi on kastettu. Käärmeen puremien hoidossa kasvi murskataan viinissä."

 

Julius Caesar teoksessaan (Commentarii de Bello Gallico) Gallian sota kertoo druideista huomattavasti enemmän: ...”heillä oli tärkeä osuus kelttiläisessä yhteiskunnassa, he tunnustavat yhden johtajan auktoriteetin, joka hallitsee kuolemaansa asti, jonka jälkeen seuraaja valitaan joko äänestämällä tai konfliktin kautta. He tapaavat vuosittain pyhässä paikassa, se on Galliassa karnuuttiheimon hallitsemalla alueella, vaikka pitävätkin Britanniaa druidismin opiskelun keskuksena. Druidin nimeltä Diviciacus Caesar mainitsee aeduin (heedu) heimon senaattorina, joka kannatti liittoa Rooman kanssa. Druidien uskomuksista kirja toteaa: Heidän pääopetuksensa on, että sielu ei kuole, vaan kuoleman jälkeen siirtyy toisesta ruumiista toiseen... Heitä kiinnostaa tähdet ja niiden liikkeet, kosmoksen ja Maan koko, luonto, jumalalliset voimat, joihin heidän käsityksen mukaan ei sisälly ainoastaan uskonto vaan myös tähtitiede." Caesar oli myös sitä mieltä, että druidit olivat hallintomiehiä rituaaleissa, joissa käytettiin ihmisuhreja. Uhrit olivat yleensä rikollisia ja uhraustapana polttaminen oksista ihmisen näköiseksi rakennetussa roviossa.

Tänä päivänä tuon rituaalin totuudellisuuteen tutkijat suhtautuvat kriittisesti, koska ”on tuskin mitään arkeologista todistetta kelttien ihmisuhreista.” Arkeologiset todisteet Britteinsaarelta osoittavat, että ihmisuhreja on voitu käyttää, mutta kaukaisina aikoina, neoliittisella kaudella, jolloin Rooman kanssa ei ollut mitään yhteyttä.

Julius Caesar johti Rooman armeijaa sodassa Galliaa vastaan, hän yritti valloittaa Britannian, sinnikkäät gallialaiset hän vihdoin viimein voitti, ja lakien voimalla Rooman myöhemmät keisarit nitistivät vieraat druidit sekä oman maan näkijät ja parantajat.

Diviciacusen lisäksi on ollut myös toinen historiassa mainittu tärkeä henkilö. Hän oli Britannian itärannikon ikeenien heimon kuningatar Boudicca. Hänestä ovat kirjoittaneet Tacitus sekä Dion Kassius. Boudiccan hiukset olivat kirkkaanpunaiset, ne ylsivät hänen lantiolle, hän oli kuin amatsoni, ilme julma ja ääni ankara. Hänen aviomies oli Roomalle velkaa, mies kuoli ennen maksamista, ja Boudicca maksukyvyttömänä ruoskittiin ja hänen tyttäret raiskattiin. Ikeenit sekä viereinen heimo trinovantit perin pohjin kyllästyneinä roomalaisten sikailuun nousivat kuningattarensa Boudiccan johdolla kapinaan. Boudicca oli voittoisa, hän oli julma ja armoton. Londiniumin valloituksessa ei vankeja otettu, roomalaiset tapettiin. Julmasti. Erityisesti naiset. Heidät vietiin sodan jumalatar Andrasten pyhään metsikköön, heidät murhattin, silvottiin, ja viimeksi lävistettiin isoilla paistinvartailla. Paikka oli Andraste's Grove, ehkä jossain Eppingin metsässä.

Ennen taistelua Boudicca otti yhteyttä sodan jumalatar Andrasteen. Hän lausui: Anna meidän mennä heitä (roomalaisia) vastaan, uskoen vahvasti hyvään onneen. Anna meidän näyttää, että he ovat jäniksiä ja kettuja yrittäen hallita koiria ja susia. Sen jälkeen hän antoi jäniksen karata pukunsa helmasta ja koska se juoksi katsojien mielestä otolliseen suuntaan, kaikki olivat riemuissaan. Sitten Boudicca lausui käsi taivasta kohti kohotettuna: Kiitän sinua Andraste, ja vetoan sinuun naisena puhuen naiselle... Pyydän sinulta voitttoa ja vapauden varjelua.

Seuraavassa Dio Cassiuksen ote kertoo Boudiccan suhtautumisesta keisari Neroon, joka hänen mielestä on akkamainen elostelija ja lisäksi kurja lyyran soittaja:

...and now Nero (who, though in name a man, is in fact a woman, as is proved by his singing, lyre-playing and beautification of his person); nay, those over whom I rule are Britons, men that know not how to till the soil... ...

As the queen, then, of such men and of such women, I supplicate and pray thee for victory, preservation of life, and liberty against men insolent, unjust, insatiable, impious, — if, indeed, we ought to term those people men who bathe in warm water, eat artificial dainties, drink unmixed wine, anoint themselves with myrrh, sleep on soft couches with boys for bedfellows, — boys past their prime at that, — and are slaves to a lyre-player and a poor one too.

Wherefore may this Mistress Domitia-Nero reign no longer over me or over you men; let the wench sing and lord it over Romans, for they surely deserve to be the slaves of such a woman after having submitted to her so long. But for us, Mistress, be thou alone ever our leader."

Dio Cassius
Roman History Vol. VIIINyt tuli ristiriita: toisen lähteen mukaa taistelu oli voitettu Lontoon taistelu, toisen mukaan taistelu oli Boudiccan viimeinen Watling Streetin taistelu, joka oli karvas tappio. Boudicca ei kauan elänyt sen jälkeen, hänen kerrotaan tappaneen itsensä myrkyllä mieluummin kuin alistua vangituksi, mutta varmuutta siitä ei ole. Toisen version mukaan hän kuoli sairauteen. Joka tapauksessa kapina loppui hänen kuolemaansa.

 

Jänis oli ikeenien voimaelän. Hetkeä ennen taistelua Boudicca: druidipapitar, kuningatar ja sotapäällikkö samassa persoonassa, käytti sitä ennustamisessa, jossa ennemerkki oli jäniksen juoksusuunta. Vasen suunta "sinistra" on huono, oikea hyvä. Samaa menetelmää roomalaiset käyttivät ennustaessaan linnun lentosuunnasta.

Boudicca v 33 - v 60 tai 61
Nero v 37 - 9.6.68
 

Epping Forest tänä päivänä.

Paikan energiat ovat omituiset, on kuultu rumpujen vaimeaa kuminaa, nähty aavemaisten olentojen ilmestyvän lammikosta... ei voi koskaan tietää mitä tiheä metsikkö paljastaa.* * * * *Tanskalaisesta turvesuosta läheltä Gundestrupia on löydetty druideille alunperin kuulunut rituaaliesine. Se on hopeinen kattila, monen mestarillisen sepän aikaansaannos koristeltuna jumalilla, mystisillä eläimillä ja kohtauksilla, jotka voi tulkita monin tavoin. Kuin Rosettan kivi, jossa useat asiat yhdistyvät. Kattilassa paljon kelttiläistä symboliikkaa, mutta myös vieraita vaikutteita.

Cernunnos, sarvipäinen jumala oli yksi kelttiläisistä jumalista. Hän huolehti eläimistä, antoi rikkautta ja hedelmällisyyttä ja oli myös alamaailman, kuolleiden valtias. Hopeakattilassa jumalalla on päässään sarvet, hedelmällisyyden symboli, hän istuu eläinten ympäröimänä ja jumalana hän voi nopeasti muuttaa itsensä eläimeksi.

 
Käärme katsoo häntä.
Jopa ihaillen, alistuen.Eläin on tiukasti jumalan vasemmassa kädessä, samalla kun Cernunnos ikään kuin kuuntelee, kuunteleeko hän käärmettä vai erikoista koiramaisen näköistä eläintä, sen tietää vain jumala itse.
Entä sitten kaunismuotoisen peuran katse, jossa ilmenee hämmästystä, nuoruuden ihmettelyä,
tuo katse kohdistuu suoraan Cernunnoksen silmiin.

 Oikeassa kädessä hänellä joko helistin tai kaularengas, joka tapauksessa kaulassa jumala pitää arvostettua ja suurella taidolla valmistettua kaularengasta. Käärme antaa nuoruutta, sarvet viriliteettiä... eläimet ovat hänen ystäviä, joita hän huolehtii saaden vastalahjaksi mahtavia voimia. Eläimet leikkivät, ovatko ne koiria, hevosia, leijonan pentuja vai mitä, jotka kahdestaan kisaavat etujalat ylhäällä, leikkisä on myös kalan selässä ratsastava harjatukkainen haltiatar, joku pieni velho-olento hän kuitenkin on.

 

 


Kattiloita on tarvittu:

Tapahtui joskus ja kauan sitten, että tehtävään valittu söi uhrihärän lihaa ja lientä vaipuen lopulta "härän uneen". Druidit lauloivat ympärillä pyhiä messuja, ja unessa valittu sai näyn Irlannin tulevasta johtajasta. Näin tapahtui tradition mukaan.


Kiinnostus druideihin heräsi uudelleen, ja heistä alettiin kirjoittaa 1600-luvulla. Myös uudempaa kirjallisuutta heistä on olemassa, senkin ollessa vain olettamista ja oman mielikuvituksen käytön aikaansaamaa, koska alkuperäismateriaali on niukkaa eikä sen kaikista väittämistä voi kukaan olla varma. Esimerkiksi spekulointia herättää druidin vaatetus, oliko se valkoinen viitta, sotilasunivormu vai mitä hän loppujen lopuksi piti yllään. Nyt luonnonuskonto sovelletaan tämän päivän oloihin, se täyttää Britannian uskonnolle määrittämät edellytykset, ja virallisen aseman druidismi sai vuonna 2010. Hyväksyntä koskee yhteisöä ”The Druid Network”.

 

 

 

 

joulu 24. - tammi 20.: koivu Suorittaja/Saavuttaja

21. tammi - helmi 17.: pihlaja Ajattelija

18. helmi - maalis 17.: saarni Lumooja

18. maalis - huhtikuu 14.: leppä Polunlöytäjä

15. huhti - touko 12.: paju Havaitsija

13. touko - kesä 9.: orapihlaja Silmänkääntäjä

10. kesä - heinä 7.: tammi Vahva

8. heinä - elo 4.: piikkipaatsama Johtaja

5. elo - syys 1.: pähkinäpuu Kaiken Tietävä

2. syys - syys 29.: viiniköynnös Odottamaton

30. syys - loka 27.: muratti Soturi

28. loka - marras 24.: kaisla Salaisuuden Pitäjä

25. marras - joulu 23.: selja Etsijä

 

 


Kelttiläinen käännös: Beith
24.12. - 20.1.
Koivu on Saavuttaja, jonka sisäinen tuli ja energia oikein kohdistettuina vievät elämässä pitkälle.
Haasteista ensimmäinen on tehtävä, jossa löydät oman itsesi, sen jälkeen sinusta tulee Valo, jonka löytämää päämäärää muut innostuneina seuraavat. Paikkasi voi olla liike-elämässä tai missä tahansa paikassa, jossa kohtaat haasteita sekä toteutat kunnianhimoasi. Tahdot aina tavoitella enemmän, etsit parempia tilanteita... pyrit toteuttamaan haaveesi!

 

 Druidien mukaan tämä kaikki juontaa syntymäsi hetkestä. Silloin luonto oli pimeyteen kätkeytynyt ja siksi sinä aina kurkoitat eteenpäin, kohti ja ulos... löytääksesi Valoa. Koivu on Auringon symboli ja koivussa on Auringon voima ja tuli, joka ilmenee energiana, kasvuna sekä intohimona.

 

Aikoinaan druidit kantoivat muassaan koivun kaarnaa.
Sillä he pystyivät sytyttämään tulen jopa kastuneisiin puihin.
Ihmiselle koivu tahtoo sanoa: ”Vaikka sielusi on kosteudesta turmeltunut,
on myös intohimon kipinä, jolla sytyt uudestaan elämälle.”Itse koivupuu on erittäin sopeutuva, kykenevä kestämään karuja olosuhteita vähillä vaurioilla. Helposti se leviää esim metsäpalon tuhoamille alueille ollen rohkea uranuurtaja, joka herättää luonnon uudesti viheriöimään. Tämä kertoo koivuihmisen elämästä: hän menee sinne, minne kukaan muu ei mene, hän juurtuu uusiin maaperiin, hän kuulee koivun laulun:

 

”Loista, tartu kiinni, ilmaise luova alueesi. Valaise tie, jotta muut voivat seurata.”

Puiden lailla koivuihmiset ovat suvaitsevaisia, sitkeitä sekä joustavia. He ovat myös kylmäpäisiä synnynnäisiä johtajia, jotka ottavat määräysvallan, kun tilanne vaatii johtajuutta. Käytännön teoilla he tahtovat tehdä maailmasta paremman paikan.

Koivu on puuna kaunis ja kirkas. Tätä herkkää puolta koivuihminen soveltaa tuomalla kauneuden karuimpiinkiin paikkoihin, huumorilla hän saa hymyn ihmisten kasvoille kovissakin olosuhteissa.

Sovit hyvin viiniköynnöksen ja pajun kanssa.
Kristalli: Kirkas kvartsi. Nuorentaa. Pistä muutama kvartsipala kylpyveteesi, niin uudistut joka tavoin. 

 


Kelttiläinen käännös: Luis
21.1. - 17.2.
Pihlajan merkissä syntynyt on Ajattelija, filosofi, joka mieluusti viihtyy omassa rauhassa maailman turhuuksien hulinoita välttäen.Usein pohdit: Kuka minä olen? Mitä universumien taakse kätkeytyy, mikä on määränpääni ja kaiken olemassaolon tarkoitus? Ajatusmaailmasi on idealistinen, luova ja omaperäinen ja siksi usein muut ihmettelevät: hei, mistä olet kotoisin? He kysyvät, koska olet erilainen.
Olet hiljainen, karismaattinen persoona, jonka pelkkä läsnäolo pystyy muuttamaan tilanteita sekä ihmisiä.

Puista pihlajat ovat kaikkein henkisimpiä, mutta henkisyys ei ole sinulle itsestäänselvyys eikä asia, jonka noin vain hyväksyt ja otat vastaan. Kykysi tulevat vasta sen jälkeen esille, kun ensin hyväksyt itsesi, erilaisuutesi. Se tapahtuu, kun tarpeeksi usein hiljennyt puusi juurelle. Silloin kuulet oman pihlajasi sanat: ”Avaa silmäsi, katso syvemmälle, näe silmiesi edessä olevan esineen läpi. Silloin saat visioita toisiin maailmoihin, sinne, jonka olemassaolon fyysisesti tiedät.”Jos elämäntilanteesi tarvitsee selkeyttä tai tarvitset suojelua negatiivisilta värähtelyiltä, kutsu pihlajapuun energiaa. Puun energia on raikasta ja reipasta. Kun kutsuen ja visualisoiden yhdistät sen puhtaisiin, iloisen punaisiin marjoihin, sinun oma energiasi muuttuu aistimaan pimeyden asemasta valoa ympärilläsi.

Tulet hyvin toimeen orapihlajan ja muratin kanssa.
Kristalli: Vihreä peridootti vahvistaa itsetuntoasi ja huomaat vihdoinkin ainutlaatuisuutesi. Pidä kivi lähellä itseäsi tai käytä korukivien tapaan.

 Kelttiläinen käännös: Nuin
18.2. - 17.3.
Saarnen merkissä syntynyt on Lumooja.

Hurmaat maailman luontaisella kauneudentajullasi ja mielikuvituksellasi, joka vähät välittää muitten mielipiteistä. Luovuutesi muusa on luonto: sen puut, metsät, vedet... ja Hiljaisuus. Tuonne hiljaisuudessa syntyvien fantasioiden ja visioiden maailmaan kätkeydyt usein mietiskelemään. Aina silloin tällöin tarvitset erakkoaikasi. Silloin puhdistut ympäristösi negatiivisilta vaikutteilta, jotka pahimmillaan voivat tukehduttaa intuitiivisuutesi ja inspiraatiosi. Yksinäisyys on keinosi jatkuvaan uusiutumiseen, joka on välttämätön luovalle toiminnalle. Sitten joskus, kun palaat ihmisten ilmoille, olet hurmaavampi kuin koskaan. Sinun antisi maailmalle ovat taiteet sen eri muodoissa esim maalaaminen, kirjoittaminen, siinä erityisesti runous. Kuten myös tieteet.

Saarnipuu on kasvultaan leveä, sen oksat suuntautuvat viistosti ylöspäin. Puu voi saavuttaa jopa 30:n metrin korkeuden ja ikävuosia 300. Jos saarnella riittävästi kasvutilaa, kasvaa siitä aikojen kuluessa mahtava ympäristöä hallitseva puu, joka myrskytkin kaatumatta kestää. Jotta tuollainen kasvu olisi mahdollista, tarvitsee puu vahvan paalujuuren, josta haarautuvat sivujuuret tunkeutuvat syvälle maahan. Kelteille puun kasvutapa symbolisoi sielun kasvua ja laajentuvia ulottuvuuksia: mitä korkeammat ovat tavoitteet, sitä tärkeämpi elää jalat eli juuret visusti maassa.

Druidien mystisten oppien mukaan saarni pitää koossa maan ja taivaan välissä olevan valtakunnan estäen sen hajoamisen.

Saarni yhdistetään ilman elementtiin. Toisaalta, johtuen saarnen kiihkeästä, kuumuutta hehkuvasta palamistavasta, on puu sukua tulen elementille. Saarni syttyy jopa tuoreena. Palamisprosessin keltit puolestaan yhdistivät uudistumiseen sekä ylösnousemukseen.

Puustasi johtuen myös sinua kiinnostaa henkisten asioiden pohdinta.
 

Tuona aikana keltit uskoivat auttavaisten energioiden asuvan puussa, siksi saarnea käytettiin suojelusrituaaleissa. Erityisesti puu sai lasten suojelijan maineen, ja sitä käytettiin parannusaineena lasten sairauksissa. Kelttien tarustossa mahtava puu oli hellä jättiläinen, nuoruuden suojelija ja elämän kehto.

Tulet sujuvasti toimeen pajun ja kaislan kanssa
Kristalli: Koralli lennättää mielikuvituksesi pilviin. Antaa suojan pahoilta voimilta. Pidä kivi lähellä itseäsi tai käytä korukivien tapaan.

 

 

Kelttiläinen käännös: Fearn
18.3. - 14.4.
Lepäksi syntynyt on Polunlöytäjä, Tienviitoittaja

Olet ihminen, joka keskittyy toimintaan ja saavutuksiin. Tahdot mennä, räväyttää, intohimolla valaista kuljettavan tien. Pidät aikaasi arvokkaana: et halua tuhlata sitä hölynpölyyn, et siedä laiskottelua ja inhoat pieleen menneitä yrityksiä ja muita möhläyksiä.

Usein innostusta sekä varmuutta tarvitsevat ihmiset hakeutuvat lähellesi. Pidät siitä, koska olet seuraa rakastava ja huolimatta kunnianhimostasi, tulet toimeen lähestulkoon jokaisen ihmispersoonan kanssa. Sopeudut nopeasti toisten mielialoihin sekä intresseihin. Sinua puolestaan pidetään itsevarmana ja hurmaavana, kuten myös tietävänä ihmisenä, jolta helppo kysyä mielipiteitä ja neuvoja. Näin eläen toteutat puusi sinulle antamaa viestiä: Ole luottavainen oman ympäristön mahdollisuuksiin, silloin säteilet positiivisuutta ja rauhaa silkalla läsnäolollasi ympäröiviin ihmisiin heitä vahvistaen.

Kelttien symbolismissa lepän merkitys on antamista ja hoivaamista. Tämä juontaa puun tavasta omilla lehdillään muuttaa kasvupaikan maaperä aikaisempaa hedelmällisemmäksi. Leppä ei koreile ruska-aikana, vaan se pudottaa typpirikkaat lehtensä jo vihreinä maan lannoitteeksi. Puu viihtyy kosteilla alueilla. Veteen pudonneet lehdet puolestaan mädäntyvät nopeasti ollen monenlaisten vesieläväisten ravintoa; puun juuret veteen työntyneinä muodostivat kaloille, erityisesti taimenille ja lohille sokkeloisen suojapaikan. Luonnon leppä elää todella mitä anteliainta vuorovaikutteista elämää: ylimääräisen typpensä se saa juurissaan elävän bakteerin ansiosta, typen puu puolestaan lahjoittaa tarvitsevalle luonnolle.

Leppä on veden lisäksi myös tulen elementti. Kelttien valmistama teräs oli laadukkaampaa kuin muiden, jopa roomalaiset kavahtivat kelttisotureiden miekkoja. Aseita taottaessa leppä antoi kuumuuden.
Katkaistun lepän väri muuttuu rajuksi oranssiksi, ja keltit tulkitsivat sen niin, että puu salaisesti kätkee pyhän liekin lihaansa. Näin leppä muistuttaa ihmiselle: ”Samoin sinussa on kykyjä ja voimavaroja. Herätä ne. Laske vapaaksi, jotta voit toteuttaa unelmiesi maailman.”

… Minne käyvät unelmien tiet?

Ilmoihin. Ja nuoren lepän rooli oli antaa materiaa pillien ja panhuilujen rakentajille. Panhuilun tuulen kaltaisella soinnilla ilmaistiin silloiset ajatukset, haaveet, rukoukset... Kuuntele joskus, kuinka lumoten panhuilu yhä edelleen soi!

Tulet hyvin toimeen orapihlajan, tammen, jopa koivun kanssa.
Kristalli: Rubiinin energia välttämätän lepälle, joka tahtoo löytää kykynsä ja menestyä. Auttaa keskittymään ja tekemään päätöksiä.

 

 

 Paju huhtikuussa

 Kelttiläinen käännös: Saille
15.4. - 12.5.
Pajun merkissä syntynyt on Havainnoitsija ja Tarkkailija.

Pajupuu elää sopusoinnussa luonnon kanssa Kuun vaiheiden mukaan, ja ne kaikki vaikuttavat vahvasti sinussa. Puumerkeistä olet kaikista intuitiivisin, siksi anna luontaisen viisautesi johtaa sinua, ja silloin huomaat, kuinka onnekas olet tai vaihtoehtoisesti onnekkuutesi lisääntyy. Kuun syklejä seuraamalla sinulla tietous, että jokaisella tilanteella on oma aikansa, siksi olet realistinen ja kärsivällisempi kuin monet muut puumerkit.
Pajupuun ominaisuuksiin kuuluu joustavuus. Se on harvoja puita, joita voi taivuttaa uskomattomiin asentoihin ilman katkeamista. Sen viesti on: Sopeudu elämäsi kanssa mieluummin kuin taistelet.

Muinoin keltit huomioivat pajun mieltymyksen kasvaa lähellä vettä. Veden läheisessä yhteydessä olevia kasveja ja eläimiä puolestaan pidettiin maagisen valtakunnan asukkeina, inspiroivan mielikuvituksen ja mielikuvien symboleina. 

 

He ymmärsivät, että puu oli ikään kuin väline, jonka avulla pystyi saamaan
enteellisiä visioita sekä kirkastamaan käsitystä maailmasta, jossa he elivät.
Yhä edelleen nämä voimat toimivat!Et halua olla kaiken keskipisteenä, vaikka usein sinussa on niin paljon mahdollisuuksia, että ne tahtovat räjähtää ulos. Estät itseäsi pelosta, että sinua pidetään liian loistavana ja yli-innokkaana. Omaa sisäistä viisauttasi kuunnellen ja totellen annat todellisen luonteesi loistaa: Silloin saat menestyksen elämääsi.

Pajuille sopivia ammatteja ovat: meediot, hoitajat, neuvonantajat. Jopa kampaajat.

Sovit hyvin yhteen muratin ja koivun kanssa.
Kristalli: Kuukivi. Tuo hyvän onnen, luo onnellisen kodin. Kiven uskotaan lieventävän jännitystä huoneessa riidan jälkeen. Pidä kivi lähellä itseäsi tai käytä jalokivien tapaan.Kelttiläinen käännös: Huathe
13.5. - 9.6.
Orapihlajaksi syntynyt on Silmänkääntäjä ja harhakuvien itsestään antaja.

Edes sinua lähellä olevat eivät tunne oikeaa minuuttasi, ajatuksiasi ja toiveitasi, niin hyvin osaat kätkeä kasvosi. Onnistut siinä, koska useimmiten pidät ajatukset itselläsi välttäen totuudellisten mielipiteittesi sanomista. Kommunikoinnissa keskityt kuunteluun, ja sinulle ihmiset mieluusti purkavat huolensa. Sinun kanssa voi jutella aiheesta kuin aiheesta, olet kiinnostunut saamaan tietoa maailman tapahtumista ja oivalluskykysi on terävä.

Sopeudut olosuhteisiin tehden ne itsellesi mukaviksi, tsemppaat muita jaksamaan ja elämäsi on tuiki tavallista. Siis näennäisesti sinulla kaikki hyvin, mutta sydämessäsi kaipaat jotain muuta. Et itsekään tiedä mitä. Se jokin, mikä tekee sinut levottomaksi, on kytevä intohimon ja luovuuden liekki. Jonain päivänä se syttyy. Silloin elämäsi muuttuu, tulet tekemään niitä asioita, joita sydämesi tahtoo. Sovinnaisuuden naamiosi on vihdoinkin pois heitetty!

 

 


Piikikäs pensas on turvan ja suojan antaja tällekin linnulle. Turva on sille elinehto.
Orapihlajaihminen on ristiriitaisuuksien ihminen samalla tavoin kuin luonnossa elävä vastine.
Sitä todistavat keväällä kukkivat valkoiset, herkät kukat,
jotka hehkuvat turvassa pensaan terävien piikkien seassa.
Ne ovat sopusoinnussa ja tasapainossa huolimatta kasvupaikan ristiriitaisuudesta.


Orapihlaja symbolisoi dualismia, jossa käsitys todellisuudesta on kaksijakoinen, ilmentyen hyvänä sekä pahana alkuvoimana. Perusvoimat, vastakkaiset ja toisiaan täydentävät voimat, Jin ja Jang, elävät orapihjassa: Jang antaa pensaalle miehisyyttä, Jin puolestaan yhdistettiin naisellisuuden jumalattareen (äiti, neito, vanha akka) eli hedelmällisyyteen. Dualistisuus toimii myös pensaan parantavissa, elämää edesauttavissa ominaisuuksissa: muinaiset keltit huomasivat sen sydäntä vahvistavat voimat, toisaalta pensaasta katkaistujen oksien kotiin tuomista tuli välttää. Syy tähän oli, että ne haisevat lähestulkoon mädäntyvältä lihalta, kuolemalta. Näin elämän ja kuoleman vastakohtaiset voimat toimivat sopusoinnussa samassa pensaassa.

Keltit ymmärsivät tasapainon voiman. Aivan kaikkea ristiriitaisuuksista johtuvia odottamattomia asioita eivät hekään pystyneet selittämään. Nuo mystiset asiat olivat heille valtavien voimien magiikkaa.
Orapihlajan viesti on: Pyri hyväksymään epäsovinnaisuus.

Tulet hyvin toimeen pihlajan ja saarnen kanssa.
Kristalli:Topaasi auttaa taloudellisten tavoitteiden saavuttamisessa, koska et ole aina kovinkaan hyvä raha-asioissa. Pidä kivi lähelläsi tai käytä koruna.Enkeli-tammi


Kelttiläinen käännös: Duir ”ovi"
10.6. - 7.7.

Tammen merkissä syntynyt on Vahva ja Tasapainon tuoja

Olet yksi kestävimmistä puumerkeistä, etkä hevillä hätkähdä vaikka asiat menisivät huonosti. Tihkut luontaista varmuutta uskoen, että kaikki järjestyy loppujen lopuksi hyvin. Tuo urheus inspiroi myös muita ihmisiä, vakautesi edustaa heille luotettavuutta ja turvallisuutta. Muiden puiden joukossa olet hellä jättiläinen, joka suojelee ja puolustaa alistettuja, tahdot, että jokaista kohdellaan inhimillisesti ilman mollaamista ja väheksymistä, uskallat myös sanoa mielipiteesi ääneen välittämättä mahdollisista sinulle tulevista seurauksista. Arvostat historiaa, esi-isiä, ja anteliaasti jaat muille menneisyyden tietouttasi. Siksi sinusta tulee usein opettaja, tahtosi parantaa maailmaa puolestaan johtavat sosiaalisiin työtehtäviin.

 

Muinaisten kelttien aikana tiheät tammimetsät kasvoivat suurimmassa osaa Pohjois-Eurooppaa. Kestävää tammea todennäköisesti käytettiin myös jokapäiväisessä elämässä, mutta ennen kaikkea puuta kunnioitettiin metsän jalona kuninkaana. Kaikki salaiset rituaalit druidipapit suorittivat tammimetsikössä, sen oksien kätköissä sai turvan sekä voiman tehdä loitsuja ja magiikkaa. Uskottiin, että jumalat olivat valinneet tammen pyhäksi puuksi, ja siksi mikä tahansa puussa kasvava oli pyhää, mutta erityisesti juuri misteli oli todiste Jumalan erityisestä suosiosta.

Brigid arvosti tammea.

Brigid Kildarelaisen vanhemmat olivat joko kristittyjä tai toisen tradition mukaan isä oli hovirunoilija ja äiti kristitty ja Brigidin kasvatti druidi. Brigid oli hyvin kaunis, ja siksi isä tahtoi naittaa neidon Ulsterin kuninkaalle. Paitsi viehättävä, nuori Brigid oli päättäväinen, häntä ei kiinnostanut hyvä naimakauppa eikä maalliset hurvittelut ja rikkaudet. Hän valitsi aivan toisin. Tyttö rakensi itselleen keljan (pieni kilvoituspaikka) ison tammen alle, sinne hänen luokseen tuli seitsemän oppilasta. Keljaa sanottiin alussa nimeltä "kil dara" tammikelja, myöhemmin siitä tuli luostari munkeille ja nunnille. Kaiken johtajana oli Pyhä Brigid, Irlannin suojelija.

 
Kaikista pyhimmän, tammessa harvoin kasvavan mistelin löydyttyä, druidi kuun viidentenä - kuudentena päivänä katkaisi kultaisella veitsellä eli sirpillä. Hän kiipesi puuhun valkoinen viitta yllään, katkaisi oksan, jonka toiset ottivat vastaan valkoiseen sotilaalliseen univormuun pukeutuneina. Jossain vaiheessa puun alla juhlittiin, tehtiin rituaalinen tai oikea uhraus sinne tuoduilla kahdella valkoisella härällä, joiden sarvet silloin ensimmäisen kerran sidottiin yhteen. Uhrattaessa rukoiltiin, että jumalat ovat lahjat saatuaan pyynnöille suosiollisia.

 

Seremonia oli erittäin kunnioittava.
Se suoritettiin tuona päivänä,
koska se päivä (lähteestä riippuen joko 5. tai 6.) oli heidän vuosien ja kuukausien alku ja joka kolmaskymmenes vuosi uuden sukupolven alku, koska silloin Kuu tulee nousemaan voimassaan eikä puolikkaana täydestä koostaan.
Ja he kutsuivat häntä nimellä, joka druidien kielellä tarkoitti ”kaiken parantava”.Druidit uskoivat, että mistelijuoma antoi mille tahansa hedelmättömälle eläimelle hedelmällisyyden ja että se oli vasta-aine kaikille myrkyille.


 

 

 

Tietoa mistelistä

Parantavia vaikutuksia tietyissä sairauksissa, esim unettomuus ja jotkut kasvaimet. Samaanit todennäköisesti käyttivät misteliä sielunmatkoillaan ulottuvuuksien välillä. Pieni määrä pilaantunutta mistelin siementä hengenvaarallista.
* * * * *

Joka ainoa vuosi koko elämänsä ajan täytyi tammen kuolla jotta elämä voi uudistua. Se tapahtui keskikesällä symbolisessa taistelussa Piikkapaatsama-kuningasta vastaan. Silloin Piikkipaatsama, joka edusti heikentyvän valon ja kohta alkavan pimeyden jaksoa, oli voittaja. Vaan odota... Keskitalvella käytiin kamppailu uusiksi! Silloin voittaa Tammi-kuningas, pimeyden voimat väistyvät, valoisuus palaa takaisin, kevään vihreys on jo aivan pian luonnosssa, ja tammi taas kerran näyttää itsensä Kasvillisuuden valtiaana.

Siinä kun piikkipaatsama torjuu salamien iskuja, tammi puolestaan vetää salamia puoleensa. Salaman iskettyäkin voi puu yleensä hyvin. Se on todiste kestävyydestä.

Kuninkuuden lisäksi puu edusti suurta viisautta: kelttiläinen tammea merkitsevä sana Duir (josta tullut druidi) on sanatarkasti käännettynä Door (ovi), näin ovesta muodostui heille symbolinen kulkuväylä suurempaan viisauteen, peräti todellinen ovi toiseen maailmaan.

Muu rituaalinen käyttö:

-Ennustaessaan ainakin gallialaisdruidit kuulemma söivät tammenterhoja, ja eräs roomalainen kirjoittaja kutsui heitä dryadeiksi sanoin: ”he, jotka iloitsevat tammista”.

- Druidien taikasauvat valmistettiin tammesta.

- Kerrotaan, että druidit polttivat ikuisia tammitulia. Siinä rituaalissa kyläläiset sytyttivät joka vuosi tulisijansa uudelleen tammen pyhistä liekeistä. Niiden uskottiin turvaavan kodin taloutta.Perhesidonnaisuudesta tammi suuresti nautit. Tarvitset myös ympärillesi järjestyksen. Ellei sitä ole, sinä teet sen. Niin vahva on tahtosi hallita omaa elämääsi. Terveenä elät pitkän ja onnellisen elämän, luonnon tammien voidessa saavuttaa jopa kahdentuhannen vuoden iän.

Tulet hyvin toimeen kaislan, saarnen sekä myös muratin kanssa.
Kristalli: Timantti energisoi sinut sekä fyysisesti että henkisesti. Yhtä positiivisen vahvuuden saat zirkonista.

 

 

 Kelttiläinen käännös: Tinne ”tumma kaksonen”
8.7. - 4.8.
Piikkipaatsamaksi (orjanlaakeriksi) syntynyt on Johtaja.

Puumerkkisi symbolisoi kuninkaallisuutta, sinä olet puolestaan ihminen, joka saavuttaa valtaa. Koet elämäsi sinulle annettuna projektina, jonka tahdot suorittaa loppuun. Tarvitset haasteita, takaiskuissa kaksinkertaistat ponnistelusi, kiperissä tilanteissa käytät tietojasi sekä valppauttasi ja lopulta saavutat päämääräsi. Tahtosi on laajentua, kilpailla ja työntyä eteenpäin. Harvoin todella nujerrut, sillä puusi piikikkäät lehdet ovat suojanasi vaikeilla hetkillä. Ne vahvistavat uskoa omiin kykyihisi: tulevaan voittoon! Ja ennen kaikkea puun ogham-kirjainsymboli keihäs merkitsee ”Minä olen taisteleva keihäs”. Näitten ominaisuuksien takia sinuun luotetaan, sinua johtajana seurataan.

Kelteille piikkipaatsama edusti talven valtakunnan hallitsijaa, hiipuvan valon ja pimeän vuodenajan kuningasta.

Haasteiden lisäksi puu oli ikuisen kauneuden symboli, sillä kaikkien muiden lehtipuiden jo varistettua lehtensä, piikkipaatsama loisti tummanvihreää hehkua talven karussa maisemassa. Sen viesti kelteille oli: Elämän energia on ikuisesti läsnä.
Talven ja pimeän kauden hallitsijana puu yhdistettiin uniin sekä alitajuntaan. Puun energiaa druidit kutsuivat unessa tapahtuvaan työskentelyyn sekä henkisille matkoille. Kerätessään pyhää mistelilääkettä he pitivät päittensä päällä piikkipaatsaman oksista punottua seppelettä.

Koteihin puun oksia tuotiin pirteyttä ja iloa antamaan. Myös hyvää onnea niiden uskottiin antavan.
Kaiken lisäksi kuningaspuu torjui lehdillään salamia. Tätä ominaisuutta keltit hyödynsivät istuttamalla paatsamoita turvaksi kotiensa ympärille.

Annat turvan, johdat, olet kunnioitettu Kuningas, sellainen olet ihmisten silmissä. Vain harvojen tuntema kätketty puolesi on täynnä suurta anteliaisuutta, ajatusten jaloutta, rehellistä ystävyyttä. Vallankäyttäjänä tahdot olla hyvä johtaja, arvostat elämää vaalittavana lahjana, ja koet olevasi siunattu saadessasi antaa oman työsi ihmiskunnan eteen. Näin toimien olet kuullut ja ymmärtänyt puusi viestin: Hallitse päivää, ja salli anteliaisuutesi olla perintösi.

Selja ja saarni tasapainottavat sinua.
Kristalli: Karneoli vapauttaa ahdistuksesta joutuessasi kohtaamaan ihmisiä, jotka eivät ole niin positiivisia kuin sinä. Pidä kivi lähelläsi tai pistä se kylpyveteesi.Kelttiläinen käännös: Coll
5.8. - 1.9.
Pähkinäpuun merkissä syntynyt on Kaiken Tietävä

Entisessä elämässä ehkä olit Viisauden etsimiseen vihkiytynyt ylipappi tai -papitar, tämän elämän aikana pyrkimyksenäsi on saada tietoa mahdollisimman monista lähteistä. Luet paljon, hyvä ystäväsi on hyvä kirja, opiskelet sekä tutkailet ja analysoit kokemuksiasi. Oletko tietokone? Niin tarkaksi ja loogiseksi on ajatustapasi ja muistisi kehittynyt. Myös tyylisi kertoa on sujuva ja parhaiten loistat luokkahuoneessa ja akateemisissa piireissä.

Ylipäänsä olet asioista tietoinen. Olet älykäs, tehokas ja arvostat yksityiskohtia. Numerot rakastavat sinua, sinä puolestasi pidät ne järjestyksessä, kuten monet muutkin asiat. Teet sääntöjä, joita tahdot toisten noudattavan, sinä puolestasi tunnet olevasi niiden ulkopuolella. Usein tiedon etsintä kuljettaa sinut ammatista ja intressistä toiseen, koska se on sinulle oikea tapa elää. Kun sinulla tunne, että työssäsi olet saanut sen tietotaidon mitä tahdoit eikä se enää tyydytä uteliaisuuttasi, lähde eteenpäin kohti uusia tutkimuskohteita.

Näin tehden toteutat pähkinäpuun ajatusta: Hyvä elämä on tiedon ohjaamaa uusien asioiden yrittämistä.


 

* * * * *

 

Sankari Fionn MacCumhailin (Finn mac Cumhail, Finn MacCool) legendaaRaskaana oleva, taistelussa kuolleen päällikön leski uhattiin polttaa, hän pakeni ja sai turvapaikan miehensä siskon, druidipapittaren luona. Vauva syntyi saaden nimen Deimne ”Varmuus”. Myöhemmin nimestä tuli Fionn, joka on itseasiassa lempinimi tarkoittaen vaaleaa.

Äiti jätti lapsensa druidittaren hoitoon. Myöhemmin kasvatukseen osallistui metsässä asuva soturinainen Liath Luachra. Hän opetti nuorukaiselle sodan käyntiä ja metsästystä. Taitojaan nuorukainen testasi tuntemattomana eri kuninkaitten sotavoimissa, mutta kun huomattiin, kuka poika todellisuudessa oli, käskivät kuninkaat pojan lähteä. He pelkäsivät etteivät voisi suojella kuuluisan päällikön poikaa hänen vihollisilta. Poika lähti, vaelsi eri puolella Irlantia, kohtasi haltija runonlaulaja Finnegasin ja jäi hänen luokse oppia saamaan.

 

Toinen versio Irlannin, Skotlannin ja Man-saaren vaaleahiuksisen sankarin syntymästä:

 

Kuninkaallisen henkivartioston Fiannan päällikkö hurjapäissään ryösti ja raiskasi mitä kauneimman naisen. Nainen oli Muirne, druidin tytär. Kuninkaan käskystä raiskaaja käskettiin ottaa kiinni, kun siinä oli onnistuttu, hänet tappoi miehen kilpailija, apulaispäällikkö Goll mac Morna. Morna kunnianhimoisena tahtoi saman tapahtuvan myös vielä syntymättömälle lapselle.

Muirne oli raskaana, häntä hyljeksittiin ja hätänsä hetkellä Muirne saa turvapaikan naisdruidi Bodhmailin, raiskaajan sisaren, syrjäisessä talossa. Siellä hän on Mornalta piilossa. Lapsi saa nimen Deimne, ja hän jää metsään druidi Bodhmailin ja soturinainen Liath Luachran kasvatettavaksi. Ajan kuluessa pojasta kasvaakin luontoa kunnioittava nuorukainen ja urotöidensä ansiosta hän saa nimen Finn, jonka merkitys on: rehellinen ja oikeudenmukainen tai vaaleahiuksinen.

Myöhemmin Muirne meni naimisiin Munsterin kuninkaan kanssa. Hän pyytää pojan takaisin itselleen, mutta siihen kasvattiäidit eivät suostu. Heidän suunnitelma oli: pojan täytyy kostaa hurjapäisen raiskaaja isänsä, joka samalla oli druidi Bodhmailin veli, kuolema. Se olisi Finnin pyhä tehtävä.

The Boyish Exploits of Finn


Sankari Fionn MacCumhailin (Finn mac Cumhail, Finn MacCool) legendaan pähkinäpuu
sekä opiskelu kuuluvat seuraavalla tavalla:

 Jo seitsemän vuotta oli Finnegas-druidi yrittänyt saalistaa Boyne-joen pyhässä lammikossa asuvaa Tiedon Lohta. Alkujaan se oli kuulemma ollut aivan tavallinen kala, mutta syötyään yhdeksän pähkinää, jotka tippuivat lammikkoon ympäröivistä yhdeksästä pähkinäpuusta, se oli saanut kaiken tiedon, joka maailmassa on. Uskottiin näin: ”Hän, joka kalasta ensimmäisenä syö, tulee saamaan saman viisauden.”

Vihoviimein tärppäs! Sinnikäs druidi nappaa kalan, käskee sitten poikaa keittämään sen. Poika tottelee, mutta lohen kuuma liha polttaa peukalon, kipeän peukalon poika pistää vaistomaisesti suuhunsa ja samalla hän nielaisee palan lohen nahkaa. Nyt Tiedon Lohen viisaus on Fionin.Jos tieto sattui jotenkin häipymään, silloin Fionnia auttoi peukalon imeminen ja lohen viisaudet tulivat uudestaan mieleen.
(tarinan yksityiskohdat vaihtelevat tietolähteestä riippuen)


Myöhemmin pojasta tuli kuuluisa Fianna-sotureiden päällikkö kuten hänen isänsä aikoinaan.

 

* * * * *


Pähkinöiden todella uskottiin sisältävän muinaista tietoa, joka siirtyi ihmiseen ruuansulatuksen kautta. Niiden syöminen antoi myös näkyjä sekä enteitä tulevaisuuden tapahtumista. Kaiken kaikkiaan pähkinät piristivät aivotoimintaa sekä herättivät jumiutuneen luovuuden. Nykyiset tutkimukset eri pähkinöistä toteavat niiden syömisen pienentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, ne ylläpitävät veren sokeritasapainoa, suojaavat tietyiltä syöviltä ja silmiä ikärappeumalta... Kourallinen pähkinöitä päivässä riittää!

Syömisen lisäksi puun oksien kippurainen kasvutapa kiehtoi kelttien kauneussilmää. Heille pähkinäpuu oli kuin satujen maailmojen ilmestys.

Tulet hyvin toimeen pihlajan ja orapihlajan kanssa.
Kristalli: purppuranvärinen ametisti suojaa tutkimusmatkoillasi. Pidä kivi lähelläsi tai käytä koruna.

 Kelttiläinen käännös: Muin
2.9. - 29.9.
Viiniköynnöksen merkissä syntynyt on Odottamaton, ennalta arvaamaton sekä tasapainon etsijä.

Oikean tasapainon löytymisen tärkeys ja päättämättömyytesi johtuvat jaksosta, jolloin olet syntynyt. Syyspäiväntasauksesta. Pystyt eläytymään kumpaankin jaksoon näkien kummankin jakson hyvät puolet. Siksi sinun vaikea tehdä valinta. Sama heijaaminen puolelta toiselle on myös luonteellesi ominaista: yhtenä päivänä olet eloisa ja ulospäin suuntautunut, toisena taas hiljainen ja vetäytynyt. ”Täynnä ristiriitoja ja vastakohtia” saattavat ihmiset tulkita käytöstäsi. Usein sinulla onkin monenlaisia ystäviä. Toiset tuntevat hyvin vilkkaan minäsi, toiset hiljaisemman ja mietiskelevän. Persoonasi nopea muuttuvaisuus on myös keinosi sopeutua uusiin tilanteisiin, meidän hektisesti kuohuvaan maailmaan. Tätä kykyä käyttäen sinulla mahdollisuus menestyä uralla, saada lämpöinen koti ja tasapainoinen perhe-elämä.

Yleensä viiniköynnöksen rypäleitä ja viiniä pidetään vahvoina symboleina. Niin ei ollut muinaisten kelttien aikana. Heille karhunvatukkaviini oli sitä parasta. No tietty, olut ja sima maistuivat hyvin kanssa.
Enemmän druidit tarkkailivat viiniköynnöksen ”kaikki tilanteet käyttävää” -kasvutapaa. Se kaivautui kaikkiin mahdollisiin paikkoihin varmistaakseen oman aseman ja kasvun. Köynnöksen viesti ihmiselle on: "Kun huomaat parhaimman olosuhteistasi tai tilanteestasi ja muistat pysyä rentoutuneena antaen ajatustesi virrata vapaasti, saat suurimman mahdollisen hyödyn."

Toisaalta köynnöksen kärhet kehottavat puolustamaan omaa itseä, jos tilanne niin vaatii: ”Ei viininkään kaikkea tarvi sietää.”

Kuten muratti, myös viini kasvaa spiraalinomaisesti. Spiraali puolestaan pyhä symboli.

Olet huono/hidas päättäjä valinnan hetkellä, mutta et aivan kaikessa. Valinnoissa, jotka liittyvät kauneuteen ja hyvään makuun, tyylitajusi on varma. Olet persoonallinen, sinut Ylellisyyden kanssa ja eleganssi olet Sinä itse viehättävällä olemuksellasi. Usein löydät itsesi tilanteista, joissa sinua ja sinun luontevaa itsevarmuuttasi ihaillaan. Wau!, hihkaistaan, kun ilmestyt.

Yhteensopivuus pajun ja pähkinäpuun kanssa.
Kristalli: Smaragdi. Tätä kiveä käyttämällä persoonallisuutesi todella säihkyy, jos tahdot tehdä vaikutuksen.

 Kelttiläinen käännös: Gort
30.9. - 27.10.
Muratiksi syntynyt on Soturi ja Selviytyjä.

Olet erikoinen sotilas, sillä et valloita maailmaa Sotilaana itseäsi varten, vaan tahdot Selviytyä antaaksesi itsesi auttajana maailmalle. Tahdot tuoda valon pimeyteen, rauhan ja hyvän mielen keskelle riitaa ja epäsopua. Olet urhea, totuudessa viimeiseen asti pysyvä myötätuntoinen ihminen, joka sanoillaan rauhoittaa hätää ja tuskaa kärsivän lähimmäisen. Suuressa anteliaisuudessasi sinulla on aina aikaa ja halua toisen auttamiseen.

Tiedät, että jokaiselle ihmiselle on annettu suurempi tarkoitus; usein kuuntelet enkeleitä, ja joutuessasi haasteelliseen tilanteeseen kuulet äänen, joka kehottaa epäilyksestäsi huolimatta pysymään uskossasi. Sen myös teet. Tiedät tuon äänen tulleen Universumin korkeimmalta voimalta.
Itse muratti kasvaa spiraalinomaisesti, spiraali puolestaan pyhä symboli.

Oma elämäsi on monesti vaikeaa, esteitä liian usein täynnä, ja huonolla hetkellä tunnet, että elämä on tosi epäreilu sinua kohtaan. Ymmärtäisit, jos itse olisit aiheuttanut hankaluudet, mutta tiedät ettet ole, ja yht'äkkiä tie on taas kerran tukossa. Syy tähän on, että syntymäsi hetkellä oli Aurinko hiipumassa ja selvitäksesi sinun tulee olla määrätietoinen, sinnikäs, terävä-älyinen taistelija. Kuten luonnon muratti, jolla ilmiömäinen kyky kasvaa haasteellisissa, jopa karuissa olosuhteissa. Vaikka murattia vahingoitetaan hävittämiseen asti, se palaa päättäväisesti takaisin.

Tuo pitkäjänteisyys pätee muratti-ihmisen ystävyyssuhteissa: hän ei hylkää ystäväänsä, vaikka mitä tapahtuisi.

Muratin kelttiläinen symbolismi liittyy kaiken kaikkiaan vahvasti ystävyyteen: kasvin oksat kasvavat mieluusti puikkelehtien, toisiinsa kietoutuen, käänteitä tehden. Samoin toimivat ystävyyssuhteet mutkitellen ja kääntyen: toinen ihmisoksa suuntaa kohti pohjoista, toinen kohti etelää, mutta lopulta yhteen palaten.

Tulet hyvin toimeen tammen ja saarnen kanssa.
Kristalli: Opaalia käyttämällä saat selkeyden sekä parantavan voiman itsellesi ja muille.

 

 

 

 

Kelttiläinen käännös: NgEtal
28.10. - 24.11.
Kaislojen merkissä syntynyt on Salaisuuksien Pitäjä ja Kuulustelija.

Omaat taipumuksen houkutellen, jopa manipuloiden, saada ihmiset puhumaan juuri sinulle.
Yleensä onnistut, koska he tietävät kykysi löytää totuus huolimatta kaikista mahdollisista harhaanjohtavista asioista. Toisaalta myös he tahtovat tietää, mikä totuus loppujen lopuksi on ja ainoa tapa saada tietää totuus on puhua. Tiedon saatuasi moraalisi estää sinua hyväksikäyttämästä sitä, pidät asian itselläsi ja säilytät sinulle uskottuna salaisuutena. Päinvastoin tahdot hienotunteisesti auttaa näitä ihmisiä ymmärtäessäsi todelliset syyt sekä tapahtumat, jotka ovat tasapainoisen tunne-elämän esteinä. Haluat jokaisen löytävän itsensä, kykynsä ja elämäntehtävänsä.

Entisinä aikoina kaisla oli hyödyllisyytensä takia arvostettu luonnon materiaali kelttien jokapäiväisessä elämässä. Liotettuna, sitten puserrettuna, sitä käytettiin lattianpeitteenä. Silloin kaislat antoivat heikosti makean tuoksun. Tätä tapaa käytettiin myös kodin puhdistamismenetelmänä. Symbolisesti ilmapiirin puhdistajana.
Kaislaihminen on suojelija, turvanantaja. Luonnon kaislat kattomateriaaliksi punottuina taas antoivat turvan ja lämmön kylminä ja kosteina talvikuukausina. Pimeinä iltoina kaislat toimivat merkkitulina. Jälleen erittäin tärkeä tehtävä.

Et paljasta salaisuuksia. Toisaalta sopivia ammatteja, joissa loistat ovat: historioitsija, toimittaja, salapoliisi ja arkeologi. Ylipäänsä rakastat hyviä tarinoita, joissa ihmisten metkut pääroolissa. Näin siksi, että ihmismielet ovat sinulle aarreaitta, jota rakastaen tutkit. Olet hyvä viestien lähettäjä sekä vastaanottaja; kelttinikkareiden työstämä kaisla oli puolestaan entisaikojen vihellyspilli tai huilu, jota erityisesti bardit (runon lausujat ja muusikot) arvostivat. Musisoiden ja runoja lausuen he pitivät perinteitä yllä; huilun musiikilla he kommunikoivat visioiden, sankarillisuuden ja kauneuden näkymättömän maailman kanssa.

Vaikka tuo aika on jo kaukana menneisyydessä, silti luonnon viesti on sinulle sama ja toimiva:

”Nykypäivän kiireinen kaisla. Ota itsellesi aikaa, hiljenny veden äärellä.”
Silloin kuulet aaveiden laulavan tuulen puhaltaessa lävitse kaislikon.
Tuo ääni on toisesta maailmasta lähtöisin.Tulet hyvin toimeen toisten kaislojen kanssa sekä saarnen ja tammen.
Kristalli: Pidä jaspista lähelläsi. Se puhdistaa negatiivisilta energioilta, joita auttavana persoonana muista imet.

 

 

 

 


Seljan syksyiset marjatKelttiläinen käännös: Ruis
25.11. - 23.12.
Seljan merkissä syntynyt on Etsijä.

Etsit vapautta, jännitystä ja intohimoa. Tasainen tapa elää, sen turvallisuudesta huolimatta, ei yksinkertaisesti ole sinun juttu. Tarvitset nousut ja laskut, jopa riskit ja vaarat. Odotat itseltäsi paljon ja uskot riskien kannattavan. Työssäsi pitää olla sisältöä, jonka kautta toteutat itseäsi, tahdot matkustaa, kokea kiihkeää rakkautta, joskus seurauksista piittaamatta. Tietenkin kykenet ”normaaliin” elämään, mutta silloin et enää olisi oma itsesi, olisit alistunut, väkisin hiljentänyt persoonasi. Nuorena saatoit olla jopa pelottavan villi ja huikentelevainen; elit jokaisen hetken täysillä, aivan kuin elämä loppuisi juuri siihen eikä huomista koskaan tulisi.

Toimintasi johtui Auringosta, joka kelttien vuoden viimeisenä kuukautena oli vain hetken esillä valoa antamassa. Tunsit, että sinun kuului toimia nopeasti ennen kuin aika päättyy:

 

 

 

 

Päivä oli lyhyt, pimeys otti valtaa,
ja kesä todella loppui kolmantenatoista kuukautena.

Silloin muinaisilla kelteillä oli Samhain/Samain-juhla. Juhlapäivien aikana elävien ja henkimaailmojen väliset rajat katosivat, ja tuon puoleiset asukit saattoivat houkutella kuolleitten valtakuntiin. Vuoden viimeinen kuukausi oli kuoleman, uudestisyntymisen sekä uudistumisen jakso. Siksi myös sinä ihmisselja vetäydyt usein yksinäisyyteesi, oman sielusi ajatuksiin.

Keltit eivät muitta mutkitta tahtoneet siirtyä henkimaailmoihin, he ripustivat seljan oksia ovien yläpuolelle, jotta henget pelästyisivät. He ajattelivat: ”Koska seljan murskattujen lehtien paha tuoksu karkoittaa kiusalliset hyönteiset ja tuholaiset, samaa temppua voi käyttää henkien karkoittimena.”

Selja symbolisoi Uudistumista: Seljapensas helposti uudelleenkasvattaa leikatut oksat ollen pian yhtä kukoistava kuin ennen. Lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi selja oli erittäin arvostettu. Sen parantavat aineosat olivat: kuori, lehdet, marjat (raakoina lievästi myrkyllisiä) sekä kukat. Niillä lievennettin monia vaivoja: esim kylmettymisen oireita, vatsavoivoja, lihassärkyjä... Selja antoi hyvän terveyden. Sinäkin haluat vilpittömästi auttaa joka tavalla muita, mutta usein hyväntahtoisuuteesi suhtaudutaan kriittisesti, koska kelteille selja merkitsi sekä kirousta että siunausta.

Kelttien tarustossa selja yhdistettiin keijukaisten maailmaan. Taru kertoo: Jos juhannusaattona seisot seljan lähellä, pikkuihmisten maailma avautuu etsiville silmillesi. Kun kuuntelet, he soittavat sinulle seljapuisella huilulla huumaavan rakkauden säveleitä.

Tulet hyvin toimeen piikkipaatsaman ja koivun kanssa.
Kristalli: Gagaatti lieventää kireyttä, jos sinulla tärkeitä päätöksiä tehtävänä.Seuraava ajatelma ei suoranaisesti liity druidien pyhiin puihin,
vaikka opettaja Ram Dass vertaa puita ihmisiin.

Hänen ajatus on kaunis, lopussa hän kehottaa mieltämään puut ihmisiksi,
sallimaan erilaisuuden, arvostamaan ihmisiä juuri sellaisina kuin he ovat
.sivun alkuun